BildtextEtt "matrecept" är ett slags recept, ofta väldigt uppskattat, som denna rabarberpaj som jag gjorde idag, lördagen den 22/5. Mums!


1. Inledning

För att Du ska förstå vad rubriken "RECEPT" kan innehålla ska jag ge dig en programförklaring. Alltså förklara vad ordet recept betyder med alla dess synonymer. 
Nationalencyklopedin's svenska synonym-ordbok säger så här om ordet recept:
1. Läkemedelsföreskrift, läkarrecept, utskriven ordination.
2. Matrecept, kakrecept, beskrivning, tillagningsföreskrift.
3. Råd, tips, ibland patent.
Med andra ord så kommer Du hitta variationer på råd och tips som handlar om mumsiga saker eller kanske kloka levnadsregler och/eller idé-lösningar. Men märk väl, allt som jag skriver ner är mina egna åsikter. Testa dem eller förkasta dem. Eller fundera om det verkligen kan stämma, det jag tipsar. Hoppas Du finner något matnyttigt här!

 

Bildtext: En annorlunda rätt som smakar suveränt! Så här ser granskotten ut innan de fått den varma ättikspriten på sig och blivit inställda i kylskåpet i 3 dagar.


2. Recept - Picklade granskott
De fina späda granskotten passar fint att pickla. 


Häll upp ättika, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp.
Lägg granskotten i en burk med lock.
Häll på ättikslagen över granskotten och låt det svalna i burken. Stoppa in i kylskåpet.
Efter tre dagar är granskotten färdiga att äta. Goda att avnjuta som de är eller till en färskpotatissallad eller grillat och vil

Ingredienser

3 dl granskott
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten

Som Du ser är det enkelt och snabbt att tillaga. Och för att göra upplevelsen komplett så ska Du servera granskotten tillsammans med stekt fläskkorv, finfördelad, väl kryddad tillsammans med brynt rödlök och vitlök. En magisk matupplevelse!

Bildtext: Den stora fläderbusken vid Farsta Värdshus
 

3. Flädersaft (på Bengts sätt) 


25 - 30 stora fläderblomsklasar 
2 citroner 
1 1/2 l vatten 
5 deciliter råsocker (brunt socker)

Gör så här

1. Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av. 
2. Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i skivor. 
3. Varva blomklasar och citron i en bunke. 
4. Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att det löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna. 


Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck bunken. Låt stå i kylskåp 2-3 dygn. 


Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt. 

(OBS: Plocka fläderblommor sommartid, förvara i fryspåsar och frys in för att ha under resten av året!) 
Alternativt fyll petflaskor (inte fullt upp) med flädersaft och frys in. 
 

Bildtext: Tillräckligt med rörelse är viktigt för bra vikten


4. Bengts  Bästa Bantningstips

A. Tillräckligt med Sömn
B. Tillräckligt med Rörelse
C. Tillräckligt med Mat och Dryck 

Vi lever i Landet Lagom och det innebär för den som vill minska på sitt bukfett måste göra något, både ”lagom” och ”tillräckligt”.

A. För att undvika eventuella ”nattmackor” så bör Du sova lagom tidigt/sent, förslagsvis klockan 22.00. Försök sedan att sova sammanhängande så fastnar Du inte inuti kylskåpet av ”misstag”. Vaknar Du dessutom 06.00 så har Du fått 8 timmars sömn, lagom för en fullvuxen person. 
Dessa 8 timmar är inte alls bortkastade. Tvärtom. Din kropp reparerar sig för att Du ska ha förutsättningar att utföra de rätta rörelserna. Du får också bra med energi så att Du kan åstadkomma tillräcklig förbränning så att din kroppsvikt minskar.
B. När det gäller "rörelse" måste den vara återkommande/regelbunden. Bäst resultat når Du om Du rör dig tillräckligt varje dag - inte 1 gång/månad (som en viss person gör).
Nu i Fröken Coronas tidevarv räcker det utmärkt med att ta en rask promenad. Ladda ner en app i din mobil som har en stegräknare. Se till att gå minst 11 kilometer eller 12 000 steg/dag. Då bränner Du mer kalorier än Du stoppar i dig! Om Du passerar ett utegym, så stanna till 15-20 minuter och gör styrkelyft. Sådant bränner också kalorierna.
C. Om Du ska nå varaktiga resultat av dina "rörelser" så måste Du äta lagom med Mat och Dryck. Och då menar jag att Du måste låta bli KOLHYDRATER. Sluta äta potatis, pasta, ris, spagetti till dina luncher och middagar. Och sluta också dricka öl, vin och sprit. Även saft! Och läskedrycker. Annars lär Du bara bli tjockare och tjockare. Tills Du rullar fram. Det finns andra drycker som citronvatten eller te. 

Avslutningsvis. När det gäller att hålla din motivation på topp så är det VIKTIGT att bara väga sig varannan vecka eller kanske 1 ggr/månad. För kroppen kämpar emot snabb viktminskning. De där fettdepåerna Du skaffat vill kroppen spara - om dåliga tider kommer. Bara målmedveten satsning på A, B och C ger resultat. Efter 1-2 veckor börjar viktminskningen visa sig. Gör Du tvärt om och äter fel, dricker fel, börjar bo i soffan så blir Du tyngre och tyngre. Risken är annars överhängande att Du blir för tung för hissen... 
 

Bildtext: Ät innan matinköpet! 


5. Tips på hur man handlar billig mat.
 
Det taktiskt bästa sättet att förbereda sig för en shopping i matbutiken är förberedelse. 
De viktigaste stegen är dessa: 

1. Var alltid mätt innan Du handlar annars riskerar Du köpa fler snabblagade maträtter än planerat.
2. Skriv upp en inköpslista genom att kika in i kyl, frys och skafferi innan listan skrivs. Då vet Du att Du köpt rätt saker.
3. Ha med dig matkassar och/eller dra-maten-vagnen! Då sparar du säkert 5-10 kr genom att slippa köpa affärens stora plastkassar.

Nu kan köpet börja! Nu är du hyfsat förberedd. Det är nu det gäller att köpa smart och billigt! Du behöver känna till att alla handlare vill att du köper den äldsta mjölken, brödet, köttet och så vidare. Därför ligger dessa varor överst, längst fram i kylen. Så att du tar dessa istället för de fräschare som finns underst och längst in i mejeridisken! Och när det gäller vilka torrvaror du ska välja så har handlaren ställt de dyraste i bekväm ögonhöjd så att det är dessa du ser först, inte de billigare som finns närmast golvet, lite mer obekvämt att nå. Handlaren är smart men nu har du blivit lite smartare!!
När handlaren vill sälja något som är dyrt och förmå dig att tro att samma sak är jättebillig så annonserar han priset i hekto istället för kilo. Exempelvis så kostar ingefära mycket nuförtiden! Därför skriver handlaren att ingefäran ”bara” kostar 9.90 kr/hekto. Det låter väl billigt. Hade han istället angett 99 kr/kilo så hade du säkert struntat i detta köp. Kanske handlat samma ingefära på torget för halva priset eller billigare...
Nu är det dags att ge sig iväg och köpa käk! Men - du är väl mätt?! OK - lycka till nu...
 

6. Nässelsoppa med ingefärsdryck

Plocka vårens primörer, nässlorna, när de är som spädast. Till soppan serveras kokta ägg.

Så här gör Du soppan:

1. Koka nässlorna 5 minuter (de måste först förvällas!). Sedan hackas de i småbitar.
2. Koka upp 4 deciliter vatten, lägg i en buljongtärning.
3. Stek en strimlad charlottenlök i smör på låg värme, några minuter.
4. Lägg i de hackade nässlorna, den brynta charlottenlöken, i buljongen och tillsätt 1 deciliter grädde. Koka på halvfart, i 7 minuter.
5. Serveta soppan med klippt gräslök ovanpå. Njut nu!


Så här gör Du ingefärsdryck:

1. Skala en stor ingefärsbit
2. Koka (på halvfart) i 3 deciliter vatten i 15 minuter (tills vattnet färgats).
3. Häll upp drycken i ett glas, låt svalna, ställ glaset i frysen (cirka 15 minuter).
4. Servera din underbart nyttiga måltidsdryck - ingefärsdrycken! Njut nu!!

Innehåll:

1. Inledning
2. Picklade grankvistar
3. Flädersaft (på Bengts sätt) 
4.. Bengts  Bästa Bantningstips
5.
Tips på hur man handlar billig mat.
6. Nässelsoppa med ingefärsdryck